Timisoara/Toronto

Câteva cuvinte

Despre Mine

Medicin─â nutri╚Ťional─â ╚Öi s─ân─âtate prin alimenta╚Ťie!

Nutrisia

s─â facem cuno╚Ötiin╚Ť─â

prietenoasă și pasionată de sănătate

anisia-vorinca

anisia pătrașcu

Nutri╚Ťionist - Dietetician

Numele meu este Anisia P─âtra╚Öcu (Vorinca). Am 36 de ani ╚Öi sunt Nutri╚Ťionist-Dietetician licen╚Ťiat, absolvind Facultatea de Nutri╚Ťie ╚Öi Dietetic─â din cadrul Universit─â╚Ťii de Medicin─â ╚Öi Farmacie Victor Babe╚Ö Timi╚Öoara, ╚Öi Masteratul “Nutri╚Ťie Clinic─â ╚Öi Comunitar─â” al acelea╚Öi Universit─â╚Ťi.

Via╚Ťa m-a condus cu pa╚Öi m─ârun╚Ťi, dar extrem de bine c├órmui╚Ťi, spre aceast─â frumoas─â profesie de Nutri╚Ťionist-Dietetician, prin intermediul c─âreia ├«mi propun s─â fiu o surs─â de informare bazat─â pe ╚Ötiin╚Ť─â pentru dumneavoastr─â.

V─â a╚Ötept cu drag ╚Öi cu inima deschis─â s─â descoperim ├«mpreun─â solu╚Ťiile potrivite pentru ca alimenta╚Ťia s─ân─âtoas─â s─â devin─â parte din obiceiurile dumneavoastr─â!

Am ├«nceput s─â studiez nutri╚Ťia ├«n regim individual din 2005, deoarece m─â confruntam cu c├óteva probleme, generate de un stil de via╚Ť─â nes─ân─âtos, precum migrenele, st─âri de r─âu, oboseal─â nejustificat─â, balon─âri, constipa╚Ťie, dermatit─â atopic─â, care nu se l─âsau vindecate de medicamente, ci doar ameliorate, excep╚Ťie f─âc├ónd migrenele ╚Öi dermatita, care nu mai cedau la absolut nimic. Pe m─âsura ce studiam diverse c─âr╚Ťi de nutri╚Ťie, dar mai ales dup─â studiul academic, am ├«nceput s─â m─â luminez ╚Öi s─â aplic r├ónd pe r├ónd conceptele ├«nv─â╚Ťate. A fost de-a dreptul incredibil, cum problemele au ├«nceput s─â se rezolve treptat, iar eu m─â sim╚Ťeam tot mai bine. Toate schimb─ârile le-am f─âcut ├«n timp, cu convingerea c─â imi va fi mai bine, pentru c─â ├«ncepeam s─â ├«n╚Ťeleg mecanismele. Nu m-am l─âsat descurajat─â nici de familie sau prieteni, care la ├«nceput au fost foarte sceptici ╚Öi reticen╚Ťi. Eu m─â sim╚Ťeam foarte bine, iar asta era tot ce conta. Cu timpul ╚Öi-au dat ╚Öi ei seama, deci, r─âm├óne╚Ťi fermi ╚Öi nu v─â l─âsa╚Ťi influen╚Ťa╚Ťi de persoane care nu cunosc sau nu vor s─â cunoasc─â importan╚Ťa unei alimenta╚Ťii s─ân─âtoase.
D├óndu-mi astfel seama c├óte probleme de s─ân─âtate se pot rezolva ╚Öi preveni pur ╚Öi simplu cu schimb─âri mici, s-a n─âscut ├«n mine o dorin╚Ť─â fierbinte de a-i inspira ╚Öi ajuta pe cei din jurul meu. Prin intermediul acestei profesii m─â simt onorat─â ╚Öi binecuv├óntat─â s─â fiu un sprijin ╚Öi o surs─â de informare pentru to╚Ťi acei oameni care con╚Ötientizeaz─â importan╚Ťa alimenta╚Ťiei s─ân─âtoase ╚Öi au nevoie de ├«ndrumare c─âtre un stil de via╚Ť─â s─ân─âtos.

Scopul meu principal este s─â v─â ajut s─â v─â echilibra╚Ťi stilul alimentar astfel ├«nc├ót s─â vi se potriveasc─â, s─â ├«l urma╚Ťi cu pl─âcere, s─ân─âtatea ├«mbun─ât─â╚Ťindu-se de la sine datorit─â uimitoarei capacit─â╚Ťi de regenerare a organismului nostru, atunci c├ónd i se pune la dispozi╚Ťie substratul potrivit. V─â voi ├«nv─â╚Ťa s─â face╚Ťi alegeri con╚Ötiente, c├ót mai potrivite pentru dumneavoastr─â ╚Öi familia dumneavoastr─â av├ónd ├«n vedere circumstan╚Ťele actuale ╚Öi multitudinea de produse alimentare de pe pia╚Ť─â.

shutterstock_257581570

Ve╚Ťi vedea c─â exist─â ├«ntotdeauna o solu╚Ťie pentru problema ╚Öi buzunarul fiec─âruia, ea trebuie doar c─âutat─â cu r─âbdare ╚Öi ├«ng─âduin╚Ť─â. Nu de╚Ťin adevarul absolut a╚Öa cum ├«mi permit s─â cred c─â nimeni nu ├«l de╚Ťine. M─â ghidez dup─â s╚Ťiin╚Ť─â, iar ╚Ötiin╚Ťa este ├«n continu─â schimbare.

Mi-am completat cuno╚Ötiin╚Ťele ├«n nutri╚Ťie ├«n cadrul programului de Masterat Nutri╚Ťie Clinic─â ╚Öi Comunitar─â al acelea╚Öi Universit─â╚Ťi, iar cea mai mare dorin╚Ť─â a mea este s─â contribui la ├«mbun─ât─â╚Ťirea condi╚Ťiilor de via╚Ť─â a oamenilor printr-un stil de via╚Ť─â s─ân─âtos. Particip ori de c├óte ori este posibil la conferin╚Ťe na╚Ťionale ╚Öi interna╚Ťionale pe teme de nutri╚Ťie, deoarece studiul este fundamental pentru mine.

Concep diete individualizate, nu abordez regimuri alimentare restrictive, nu promovez ideea de alimente minune care vindec─â boli sau care v─â ajut─â s─â sl─âbi╚Ťi multe kilograme ├«ntr-un timp foarte scurt. Ofer consiliere nutri╚Ťional─â ╚Öi dietetic─â responsabil─â, potrivit─â necesit─â╚Ťii fiec─âruia ╚Öi afec╚Ťiunilor existente, dupa caz. Nici un om nu este identic cu un altul. Consider c─â doar o abordare holistica care s─â cuprind─â at├ót fizicul, psihicul c├ót ╚Öi sufletul omului, poate aduce reale beneficii pe termen lung.

Pentru a trece prin aceast─â via╚Ť─â am fost ├«nzestra╚Ťi cu un trup, o minte ╚Öi un suflet care caut─â necontenit s─â se armonizeze unul cu cel─âlalt iar datoria noastr─â este s─â ne ├«ngrijim de aceste daruri ╚Öi s─â le respectam.

V─â a╚Ötept cu drag ╚Öi cu inima deschis─â s─â descoperim ├«mpreun─â solu╚Ťiile potrivite pentru ca alimenta╚Ťia s─ân─âtoas─â s─â devin─â parte din obiceiurile dumneavoastr─â!

De ce s─â apel─âm la un nutri╚Ťionist-dietetician?

Un nutri╚Ťionist-dietetician are studii medicale la baz─â, absolvind Facultatea de Nutri╚Ťie si Dietetic─â de 3 ani, ├«n cadrul unei Universit─â╚Ťi de Medicin─â ╚Öi Farmacie, de cele mai multe ori ╚Öi un program de masterat de 2 ani, prin care se specializeaz─â ├«n nutri╚Ťie clinic─â ╚Öi comunitar─â.
Nutri╚Ťionistul-dietetician studiaz─â continuu, particip─â la conferin╚Ťe ╚Öi congrese pe teme de nutritie ├«n ╚Ťar─â ╚Öi ├«n str─âin─âtate, este mereu la curent cu practica din alte ╚Ť─âri, unde aceasta profesie este foarte bine integrat─â ├«n sistemul medical ├«nc─â de mult timp.
Nutri╚Ťionistul-dietetician este ├«n leg─âtur─â permanent─â cu diferi╚Ťi medici specialisti, psihologi, antrenori de fitness, kinetoterapeu╚Ťi, cu care se sf─âtuie╚Öte ╚Öi colaboreaz─â la nevoie.
Aceast─â atitudine deschis─â ├«i asigur─â o vedere de ansamblu asupra trendurilor ╚Öi problemelor nutri╚Ťionale, astfel ├«nc├ót este capabil s─â ofere consiliere dietetic─â responsabil─â ╚Öi s─â realizeze planuri alimentare personalizate, potrivindu-le ├«n func╚Ťie de fiecare om ├«n parte, f─âr─â a merge ├«n extreme ╚Öi respect├ónd alegerile personale ale pacientului.
Apelarea la un nutri╚Ťionist-dietetician este cea mai bun─â investi╚Ťie ├«n s─ân─âtate, atunci c├ónd se dore╚Öte preven╚Ťia bolilor, sl─âbirea sau dietoterapie ├«ntr-o boal─â. Acesta v─â va pune la dispozi╚Ťie cuno╚Ötiin╚Ťele sale pentru ca dumneavoastr─â s─â v─â pute╚Ťi schimba stilul de via╚Ť─â pentru o stare bun─â de s─ân─âtate.
Plutarh, scriitor ╚Öi moralist, care a tr─âit la ├«nceputul erei cre╚Ötine, a facut o observa╚Ťie, care poate fi considerat─â extrem de actual─â: “Este o sarcin─â dificil─â de a discuta cu stomacul oamenilor, care nu are urechi”.

Dac─â ve╚Ťi lua decizia de a face schimb─âri ├«n alimenta╚Ťia dumneavoastr─â, ve╚Ťi beneficia de ghidarea mea nu numai pe durata tratamentului nutri╚Ťional, ci ╚Öi dup─â, c─âci ├«mi iau┬áangajamentul de a fi disponibil─â oric├ónd ve╚Ťi avea nevoie.

NUTRISIA

SUNTEȚI INTERESAȚI?

Contacta╚Ťi-m─â