Catina – un aliment functional promitator

POSTED BY Anisia Patrascu | Sep, 20, 2017 |

Inceputul toamnei marcheaza startul pentru consumul unor alimente de sezon specifice. Astazi vreau sa va conving sa-i dati o sansa catinei, acest aliment medicament concentrat in substante benefice, putin mai neobisnuit.Se creeaza adesea impresia ca nu este prea placuta, din cauza aromei ei intense de acru. Catina insa, nu se consuma pur si simplu ca un fruct obisnuit. Aceasta se incorporeaza in preparate precum sucurile proaspat stoarse si smoothies sau se consuma sub forma de ulei sau pudra, fiind folosita in foarte multe boli, atat pentru prevenire, cat si pentru tratare.

Catina este apreciata si recunoscuta ca o polivitamina naturala de exceptie: vitamina C se regaseste intr-o cantitate foarte mare; apoi gasim vitaminele A (caroteni), B1, B2, B5, B6, B9, E, K, P, F; polifenoli si substante taninoase, beta-caroten, calciu, fosfor, magneziu, potasiu, fier, aminoacizi esentiali, fitosteroli si superoxid-dismutaza, o enzima care previne distrugerea celulelor cauzate de radicalii liberi.

Fructele se consuma cu succes in toate afectiunile cauzate de carenta unor vitamine, fiind astfel recomandate convalescentilor, in stari de slabiciune generala si ca tonice pentru copii si varstnici.

Efecte benefice pentru care sunt recunoscute si studiate fructele de catina sunt pentru: aparatul cardiovascular in general, insuficienta renala, edeme, hemoragii. Fitonutrientii din catina au actiune: antiagreganta plachetar, antitumorala, antiinflamatoare, antioxidanta, antispastica, coleretica, diuretica, antihipotentiva, hipoglicemianta.

Iata motivele pentru care sa introducem catina, mai ales in alimentatia de toamna-iarna:
creste imunitatea;
– ajuta la ameliorarea stresului si a depresiilor, datorita serotoninei si a vitaminelor;
– prin continutul de antioxidanti protejeaza celulele de radicalii liberi;
– previne aparitia cancerului datorita continutului de fitonutrienti;
incetineste procesul de imbatranire prematura, frecvent in zilele noastre;
sustine functia de detoxifiere a ficatului;
– protejeaza impotriva bolilor de inima;
ajuta la scaderea colesteroluli si trigliceridelor din sange;
ajuta la echilibrarea glicemiei, deci poate fi consumata de catre bolnavii de diabet;

Catina se foloseste ca aliment functional sub diverse forme in urmatoarele afectiuni:

Intern: boli care se datoreaza imunitatii scazute, sensibilitate crescuta la infectii, tumori benigne si maligne, cancer hepatic, cancer de colon, tuberculoză, cancer pulmonar, hepatite acute si cronice, ciroza hepatica, diaree, dizenterie, boli coronariene, hipertensiune arteriala, anxietate, depresie, afectiuni oftalmologice (miopie, hipermetropie, glaucom, cataracta), boli ale prostatei, astm bronsic, hipertiroidism, guta.

Extern: este foarte eficienta in tratamentul local al arsurilor termice si chimice, degeraturilor si a ranilor cu vindecare lenta. Uleiul de catina este recunoscut pentru activitatea de protectie impotriva radiatiilor solare sau de alta natura.

Ceaiul de catina este benefic in caz de diaree, reumatism, in dermatoze, urticarii si are actiune depurativa, eliminand toxinele din organism.

Uleiul de catina este foarte valoros, intens studiat si folosit in intreaga lume.┬áAcesta contine 80-90% acizi grasi esentiali dintre care se remarca: acidul oleic (omega-9), linoleic (omega-6), linolenic (omega-3), palmitoleic (omega-7) – un puternic cocktail vindecator!

Uleiul de catina este extrem de util in urmatoarele afectiuni:

– Aparat digestiv: ulcer gastric si duodenal, diaree, afectiuni hepatice
– Aparat cardiovasculare: arterioscleroza, hipertensiune, atac de cord
– Piele: alergii, urticarie, dermatite, eczeme
– Boli inflamatorii: reumatism
– Sistem hormonal: hipertiroidism, epuizarea glandelor suprarenale
– Alcoolism, anemii, astenie si stres.
Uleiul de catina se foloseste si in geriatrie, cu rezultate foarte bune de regenerare si de intinerire a tesuturilor. Imbunatateste si mentine sanatatea ochilor, combate oboseala oculara, mareste acuitatea vizual─â, si incetineste evolutia bolilor de ochi.

Siropul de catina este un deliciu si totodata un detoxifiant exceptional, eliminand depunerile de urati si alte substante toxice din organism, printr-un proces de dezintoxicare blanda, neinvaziva.
Siropul de catina este diuretic si purgativ, fiind folosit in afectiunile renale si pentru mentinerea sanatii rinichilor in general.
Atentie! Siropul de catina de calitate se obtine prin presare la rece. Astfel substantele cu rol terapeutic se pastreaza in cea mai mare parte nealterate.

In general, fructele, sucul si siropul de catina nu se recomanda a fi administrate seara, deoarece pot perturba somnul din cauza efectului energizant.

Pe timp de iarna, fructele se pastreaz─â cel mai bine in miere de albine sau la congelator. Daca consumati fructele ca atare, aveti grija sa le mestecati temeinic, pentru a se sfarma si semintele care sunt de asemenea pretioase pentru sanatate.

Despre efectele terapeutice ale catinei se cerceteaza in prezent┬ádestul de intens. Va indemn sa aveti in vedere ca nici catina, nici alt “superaliment” mediatizat nu va face minuni pentru sanatatea dumneavoastra, daca nu veti avea in general un stil de viata sanatos. In orice boala este absolut necesar sa se urmeze o dieta personalizata si echilibrata care sa aduca aportul de substante nutritive adecvate pentru refacerea organismului.

 

Din respect pentru sanatate,
Anisia Patrascu, nutritionist-dietetician

TAGS : catina beneficii ceai de catina sirop de catina suc de catina ulei de catina